Si hem de resoldre mites relacionats amb les construccions de fusta, comencem pel dubte més recurrent. Es cremen més fàcilment? La resposta fàcil sembla que podria ser que sí. Al capdavall, la fusta està formada sobretot per cel·lulosa i lignina, que en estar compostos d’oxigen, hidrogen i carboni fan que sigui un material combustible. Això sí, necessitaríem temperatures de 400 graus perquè comenci a cremar, i de 300 si l’exposem directament a una flama. Per tant, no és tan fàcil que cremi.

Si hi ha un incendi, què passa amb la meva casa de fusta?

En contra del que pugui semblar, hi ha estudis que demostren que la fusta laminada pot ser un dels materials més segurs en cas d’incendi. Entre altres coses, perquè podem preveure com es comportarà, i normalment trigarà més temps a col·lapsar que un edifici d’obra… que també es cremen. Això és així per un fenomen molt estudiat que és la conductivitat tèrmica, és a dir, la capacitat d’un material per transmetre i conduir calor.

Si ens fixem en aquest paràmetre, la conductivitat tèrmica de l’alumini, per exemple, és de 175, mentre que la de l’acer és de 45 i la del ciment armat de 1,2. I quina és la conductivitat tèrmica de la fusta? 0,13. Això vol dir que en cas d’incendi, una casa de fusta cremarà més lentament que una feta amb altres materials, i això pot voler dir més opcions d’apagar l’incendi i més temps per evacuar l’edifici. A més a més, quan la fusta crema, es crea una capa carbonitzada que protegeix la part interior de la fusta, que queda a molta menys temperatura que l’exterior. Això, per tant, li dona més durabilitat.

En qualsevol cas, quan es projecta una casa hi ha un treball de càlcul d’estructures que té en compte tot això, i moltes més coses, per assegurar que l’estructura està preparada per a qualsevol eventualitat. I si amb tot això no es té prou, sempre es pot optar per afegir productes extres que actuen com a retardants del foc. Per tant, no hi ha materials estructurals que no pateixin danys a conseqüència del foc. I tot i que la fusta és efectivament un material combustible per naturalesa, també és, paradoxalment, molt resistent a nivell estructural a l’acció del foc. La resposta fàcil, no sempre és la millor.

 

Menú