Ja hem parlat en una altra ocasió del mite de la fusta per excel·lència: es crema? Però un altre dels dubtes habituals és pensar que la fusta es fa malbé per acció de la humitat. Però és cert? Es podreix la fusta? Un cop més, la resposta depèn de les condicions.

Efectivament, la fusta és un material orgànic i porós, i a més a més és higroscòpic. Això vol dir que absorbeix o perd aigua en funció de les condicions ambientals. En aquest vídeo ho veureu de manera clara gràcies a l’higròmetre, que serveix per mesurar el grau d’humitat que presenta un element.

La fusta es pot podrir si no està tractada i la submergim en aigua. Al cap d’un temps, els fongs faran que perdi les seves propietats. Per tant, això no hauria de ser un problema per la vostra casa de fusta, que no estarà submergida. Les cases amb estructura de fusta han de tenir en compte, òbviament, les propietats de la fusta. Per això, quan parlem d’estructures acostumem a parlar d’una fusta generalment aïllada, estanca i protegida, de manera que no es mulla. Es calcula que la humitat a la part de l’estructura ha d’estar per sota del 20%, ja que en aquests nivells no actuen els fongs. La fusta que fa servir Fustech, per exemple, té menys d’un 15% d’humitat, amb la qual cosa no tindrem problemes.

Una fusta per a cada ús

La fusta més exposada, l’exterior, es pot mullar sense problema, ja que després evaporarà l’aigua sense més dificultat. Això sí, cal assegurar-se que el projecte arquitectònic, com en totes les cases, tingui bona cura de fer circular l’aigua de pluja de manera adequada perquè no s’estanqui ni es filtri. A l’interior tindrem molta fusta laminada, que ha tingut un procés artificial d’assecat, per tant té menys humitat. A més a més, hi ha diferents tipus de fusta per diferents usos (parets, tarimes, estructura interna…). Es divideixen en 5 categories segons les seves característiques. El Codi Tècnic de l’Edificació, que és norma per qualsevol tipus de construcció, estableix quina categoria de fusta s’ha de fer servir segons l’ús.

Hem de tenir present, però, que la fusta és un material viu, i que el seu aspecte canviarà amb el temps. També per l’efecte de la humitat. Canviarà el seu color i li veurem el pas dels anys. Això no té per què ser dolent. De tota manera, si vols que la teva casa de fusta mantingui més temps el color original, tens l’opció de fer un manteniment o de fer servir fustes especials, com la fusta autoclau, per exemple, o fustes més resistents a la humitat com la d’iroko o cedre. En qualsevol cas, estigueu tranquils. Si la casa de fusta està ben feta i no està sota l’aigua, no es podrirà. És més, en interiors, i amb una bona ventilació natural o mecànica, la fusta actua com un regulador natural de la humitat, evitant condensacions i augmentant-ne el confort.

 

 

Menú